Cégtörténet

Budavári Attila
tulajdonos-ügyvezető,
ezüstkoszorús orgonaépítő mester

„Az orgona összekötő kapocs jelen és jövő között…”

Az orgonaépítés egy hagyományosan kézműves iparág. Műhelyinkbe hagyományos technológiát használunk, ha restaurálást vagy orgonafelújítást végzünk, a modern technológia segítségével pedig kreatív és innovatív új orgonákat álmodunk és alkotunk meg. E két technológia, a hagyományos, mely kapcsolatot teremt a régmúlt idők és a jelen orgonaépítése között, valamint a modern, mely a jövőbe mutatva biztosítja a folyamatos megújulást és a fejlődést, műhelyinkben jól megfér egymás mellett. Azon dolgozunk, hogy megőrizzük és tovább adjuk ezeket az értékeket a jövő generációk számára.

A Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft. (POM) többségi tulajdonosa, Budavári Attila mindössze 12 éves volt, amikor elkezdték vonzani az orgonák és az orgonaépítés, már ekkor elhatározta, hogy orgonaépítő lesz. Ez az érdeklődés számára családi örökség volt, hiszen 7 felmenője, köztük dédapja és ükapja is orgonaépítéssel foglalkozott az egykori Angster-gyárban, innét a korai inspiráció a szakma iránt.

Budavári Attila és Csaba

Az Angster Orgonagyár dolgozói, köztük Attila és Csaba felmenői

Orgonaépítő tanulmányainak befejezése után 1990-ben Attila külföldi tanulmányútra indult, hogy az itthon megszerzett szakmai tudást sokszínű gyakorlattal bővítse, tanulva az osztrák és német mesterektől.

Hazatérve egyéni vállalkozásként megalapította a későbbi Pécsi Orgonaépítő Manufaktúrát, melybe nem sokkal később testvére, Budavári Csaba társult be mellé. Míg Attila leginkább tervezéssel, designnal és kereskedelemmel foglalkozik, addig Csaba az operatív működést irányítja a cégnél. Kezdetben sokszor adódtak anyagi problémák, azonban ezeken a nehézségeken rendíthetetlen lelkesedésük és motiváltságuk mindig túllendítette őket.

A legelső megbízás a Komlói rk templom orgonájának átépítése volt, majd elkészült a világhírű Aquincumi víziorgona másolata a Tűzoltó Múzeum számára. Ezt követte az első új orgona, mely a szentendrei Ferences Gimnázium megbízásából készült.

MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem orgonája, 2006.

MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem orgonája, 2006.

Szentendrei Ference Gimnázium orgonája, az első új orgona, 1997.

Szentendrei Ference Gimnázium orgonája,
az első új orgona, 1997.

Így jutottak el a nagy kiugrásig, amit Európa egyik legnagyobb koncerttermi orgonájának, a MÜPA Bartók Béla Nemzeti hangversenyterem orgonájának elkészítése jelentett 2006-ban. Ettől kezdve nem volt megállás, egyre több rendelés érkezett, s így a cég gyorsan növekedett. Bővült a dolgozói létszám, s műhelyváltásra és bővítésre is sor került.

Egykori manufaktúra, mai fémsípműhely

Egykori manufaktúra, mai fémsípműhely

Egykori manufaktúra, mai fémsípműhely
Szentendrei Ference Gimnázium orgonája, az első új orgona, 1997.

A folyamatos intenzív fejlesztés mára a cégfilozófia szerves részévé vált, aminek köszönhetően a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft. jelenleg Magyarország legnagyobb és Európa egyik legnagyobb orgonaépítő cége. 25 éves szakmai tapasztalatuknak köszönhetően képesek lefedni az orgonaépítő szakma teljes szélességét. Új orgonák építése, orgonák átépítése, javítás, felújítása, restaurálása és karbantartása mind portfóliójuk része.

Organparts
2009-ben elindul Organparts.info webshop, amin keresztül orgonaalkatrészek, illetve orgonarészek széles választékát kínálják több, mint 350 ügyfelük számára 3 kontinensen. Az első, 2016-os kiadás sikere után 2018-ban immár harmadik alakalommal jelent meg Organparts orgonaalkatrész katalógusunk, amely Magyarországon teljesen egyedülálló, s Európai szinten is kevés hasonló kiadvány létezik.

Az elmúlt 25 év során a manfaktúra közel 130 orgona munkálataiban vett részt Magyarországon és külföldön egyaránt. Ezek közül a legfőbb mérföldköveket az alábbi hangszerek jelentették:

 • 1995 Szentendre Ferences Gimnázium
 • 1997 Sittendorf/Ausztria Aula orgonája
 • 1998 Sittendorf rk templom orgonája
 • 2001 Érd Evangélikus templom
 • 2005 Budapest Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
 • 2008 Budapest Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola
 • 2009 Nagyvárad-Szöllős rk plébániatemplom
 • 2010 Budapest Budavári Nagyboldogasszony (Mátyás) templom karorgona
 • 2010 Zamárdi Magyarországon különlegességnek számító francia barokk stílushangszer
 • 2012 Reste/Szlovákia Formabontó dizájn
 • 2013 Aveiro/Portugália Dómorgona
 • 2014 Pécs Kertvárosi református templom, az első új váltócsúszkás orgona Magyarországon
 • 2014 Budapest Mátyás-templom nagyorgonája
 • 2015 Budapest Kálvin téri református templom Jacob Deutschmann orgonájának restaurálása
 • 2016 Budapest Fasori református templom
 • 2016 Mátraverebély Ferences templom
 • 2017 Nowy Sacz/PL SOKÓŁ Małopolska Kultúrális Központ orgonája
 • 2017 Zalátai református templom
 • 2017 Budapest Budavári Evangélikus templom

magyar