Angster 150

A 2017-es év kiemelten fontos a pécsi orgonaépítés történetében. A méltán híres, id. Angster József által alapított, majd a későbbiekben a család további 4 férfi tagja által irányított Angster Orgonagyár 150 éve kezdete meg működését. Az 1867 és 1951 között Pécsen működő üzemben, amely Magyarország legjelentősebb orgonagyára volt, két emberöltő alatt, mintegy 1300 orgonát készítettek. A cég nevéhez fűződik többek között, a pécsi, a kassai, kalocsai s a szegedi dóm orgonájának megépítése.

Az Angster gyár államosítását követő űrt, az 1992-ben alapított Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra kívánta betölteni. A Manufaktúra a kezdetektől az Angster hagyományokat és szellemi örökséget hivatott tovább vinni és átörökíteni a jövő generációk számára. Az idén 25 éves manufaktúra az eltelt negyed évszázad során számos orgona munkálataiban vett részt. Építettek orgonát többek között a Művészetek Palotájában, a Mátyás templomban, a Kálvin téri református templomban, a Budavári evangélikus templomban, a Pécsi Székesegyházban, de Portugáliában és Lengyelországban is. Emellett 2009 óta webshopjukon keresztül orgonaalkatrészeket értékesítenek több, mint 350 ügyfelük számára 3 kontinensen.

Az évforduló alkalmából Pécs városa, az Angster-család, a Pannon Filharmónia és a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra kooperációjában megrendezésre került az Angster 150 elnevezésű rendezvénysorozat, amely több napon keresztül, programok színes skáláját sorakoztatta fel. Többek között két könyvbemutatón, Orgonasétákon, Műhelylátogatásokon és Színházi darabokon vehetett részt az érdeklődő közöség.

A programsorozat záró eseménye, fináléja, az Bérczi Zsófia által rendezett Angster re-generáció című színdarab Pécsi premierje volt, a Zsolnay Negyedben. Az ifj. Angster József unokája által színpadra állított előadás a gyáralapító Angster József életét, a család és a gyár történetét dolgozza fel, az idén megjelent életrajzi kötet alapján.

Az Angster család a közeljövőben egy Angster Múzeum alapítását szeretné megvalósítani, amely méltó emléket állíthatna az Európa szerte ismert, 150 éves Angster Orgonagyárnak.

További cikkek, információk: